snow

Az oldalt folyamatosan szerkesztjük. Kérem látogasson vissza később. Köszönjük!
Köszöntelek a kutyabarátok között!

"Kutyás lettem. Hatlábú...bármit csináltam is, közben figyeltem, mi van a kutyával, hogy van, hol van, mit csinál. Tudtam,hogy aki kutyát tart, az kutyás lesz. Elkutyásodik. Kutyásokkal ismerkedik, kutyákról beszél, sőt kutyákkal beszél, kutyával fekszik, és kutyával kel, kutyával álmodik: elkutyul. A kutyás egy pillanatra sem téveszti szem,ész, lélek elől az ő kutyáját. A kutyás élete a kutya körül forog." ♥ Bacher Iván:Hatlábú

Partnereink, támogatóink


Fő partnerünk




..

Az Interaktív Kutyások fórumát,
csak regisztrálás és az oldal tulajdonosainak engedélye után lehet használni.
Kérünk mindenkit, hogy valós névvel regisztráljon a fórumra.
Klikk a képre




gp

.

2012/11/22

A „fojtó-nyakörv”: hogy működik, mik a veszélyei, megéri-e használni?


A „fojtó-nyakörv”: hogy működik, mik a veszélyei, megéri-e használni?

Mindenki arra vágyik, hogy rosszalkodó, figyelmetlen kutyusából szófogadó, kiegyensúlyozott kutya váljon. A kutyák tanításához sokszor használunk segédeszközöket, melyeknek célja, hogy hatékonyabbá tegyék a tanulási folyamatot. Ilyen segédeszköz a fojtó nyakörv is. A fojtó nyakörv célja az esetek többségében a pórázhúzás megszüntetése. Működése azon alapul, hogy ha a kutya húz, a lánc összeszorul a nyakán, kényelmetlen, fullasztó érzést okozva. Ez önmagában nem szokta megakadályozni a kutyákat abban, hogy nekifeszüljenek a póráznak. A fojtót korrigálással egybekötve kell használni. Ez annyit tesz, hogy ha a kutya számunkra nemkívánatos viselkedést produkál, akkor a póráz rövid megrántásával jelezzük ezt neki. Ez az inger negatív megerősítésként működik, tehát csökkenti a viselkedés jövőbeni előfordulását. 
Azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. A fojtó használatával több probléma is felmerül. 

Problémák:
- Nem megfelelő használat. - Hiába van a kutyán fojtó, ha sosem kap vele korrekciót.
- A fojtó mindig rajta van a kutyán. - Fontos tudni, hogy mint minden kiképzéshez használatos eszközt, a fojtót is csak a tréning ideje alatt szabad használni. Ha a fojtó mindig rajta van, és a gazda hagyja húzni benne a kutyát, akkor ezt megszokja a kutya. (Onnantól kezdve ki lehet dobni a kukába…)
- Nem mérik föl a kiképzők megfelelően a kutya temperamentumát/érzékenységét, így sokszor érzékeny, félős és reaktív kutyákra is felkerül a fojtó. Ez viselkedési problémák kialakulásához vezet. Érzékeny, félős és reaktív kutyákra, kölykökre és idősebb ebekre tilos fojtót tenni!
- Nem igazodik az ingerkörnyezet mértékéhez a korrigálás ereje. – A túl kicsi hatást figyelmen kívül hagyhatja a kutya, a túl nagy pedig sérülést okozhat, félelmi és agresszív reakciókat válthat ki.
- Növekvő ingerkörnyezetben csökkenő tendenciát mutat az alkalmazhatósága. 

Tudományosan bizonyított egészségügyi veszélyei:
- megrongálhatja a nyaki ereket
- légcső és nyelőcső problémákat okozhat
- szemproblémákat okozhat (injured ocular blood vessels)
- nyakficamot okozhat
- megrongálhatja a gége idegeit (Laryngeal Nerve Paralysis)
- mellső lábak bénulása (foreleg paralysis)
- hátsó lábak bénulása (Hind leg ataxia)
- balesetveszély, a kutya felakaszthatja magát, ha beakad a fojtóval valahova

Viselkedéspszichológiai hátulütők:
Azok a módszerek, melyeknek a középpontjában a rossz viselkedéseket fizikai kellemetlenséggel, fájdalommal való társítása áll több szempontból is megkérdőjelezhetőek. 
Az első probléma, hogy ezek a technikák nem veszik figyelembe, azt az egyszerű tényt, hogy a viselkedést mi váltja ki. Nem a viselkedés okát kezelik, hanem csak a tüneteket, így a fájdalom és a megerősítés versenyez egymással, ami nem oldja meg a gondot. Még ha a negatív inger erősebb is, akkor is csak időlegesen nyomja el a viselkedést. A második hátulütő a sokféle mellékhatás, amit ezek a módszerek okozhatnak. Félelem, depresszió, bizalmatlanság, félelmi agresszió, reaktivitás, szociális problémák…
Megéri-e használni?
Ezek után mindenki válaszolja meg magában ezt a kérdést. Ma már a tudomány nagyot fejlődött a kutyakiképzés terén is. Az erőszakos módszerek, technikák és eszközök ideje lejárt. A pozitív technikák elterjedésével új dimenziók nyílnak meg mindenkinek, az egyszerű kutyagazdától a kutyakiképzőig (ma már: oktató). Van lehetőség humánusabb eszközök használatára, és hatékony kutyabarát módszerek elsajátítására is. 

Mit használjunk fojtó helyett:
- bőr-szövet nyakörv
- elől csatolós sétáltató hám – ha a kutya megpróbál húzni, akkor nem tud nekifeszülni a póráznak, mert kifordul oldalirányba, vissza a gazdi felé -nálunk még nem láttam üzletekben ilyet, de érdemes csináltatni vagy külföldről rendelni esetleg, mi már kipróbáltuk, mindenkinek csak ajánlani tudom!
- fejhám (halti), amit a sétához lehet alkalmazni

Bármit használjunk is annak érdekében, hogy leszoktassuk kutyánkat a pórázhúzásról, egy dolgot észben kell tartani. Ha a kutya húz, akkor nem követjük! Ha sose ér el a húzással eredményt, akkor nem fog húzni…

A legfontosabb, hogy nem fizikálisan kell a kutyára hatnunk, hanem az elméjét kell befolyásolnunk megfelelő tanítással!





Hivatkozások:


1 megjegyzés:

  1. Kedves Szerző !

    Nagyon köszönöm a cikket, rendkívül hasznosnak és humánusnak találtam ! Érdeklődnék, hogy elől csatolós sétáltató hámot hol tudnék rendelni ?

    VálaszTörlés