snow

Az oldalt folyamatosan szerkesztjük. Kérem látogasson vissza később. Köszönjük!
Köszöntelek a kutyabarátok között!

"Kutyás lettem. Hatlábú...bármit csináltam is, közben figyeltem, mi van a kutyával, hogy van, hol van, mit csinál. Tudtam,hogy aki kutyát tart, az kutyás lesz. Elkutyásodik. Kutyásokkal ismerkedik, kutyákról beszél, sőt kutyákkal beszél, kutyával fekszik, és kutyával kel, kutyával álmodik: elkutyul. A kutyás egy pillanatra sem téveszti szem,ész, lélek elől az ő kutyáját. A kutyás élete a kutya körül forog." ♥ Bacher Iván:Hatlábú

Partnereink, támogatóink


Fő partnerünk




..

Az Interaktív Kutyások fórumát,
csak regisztrálás és az oldal tulajdonosainak engedélye után lehet használni.
Kérünk mindenkit, hogy valós névvel regisztráljon a fórumra.
Klikk a képre




gp

.

2012/11/22

A póráz – avagy mi az, ami összeköt?


A póráz – avagy mi az, ami összeköt?



Mire való igazából a póráz?

A póráz valójában egy biztonsági öv. Megóv minket, kedvencünket és környezetünket bizonyos veszélyhelyzetektől. Pontosan olyan ez, mint amikor a felnőttek kézen fognak egy kisgyermeket. A póráz nem arra való, hogy ezen keresztül kommunikáljunk a kutyával, rángassuk, vagy büntessük. Ugyanúgy, nem rántjuk meg a gyerek kezét, ha nem arra akar menni, amerre mi, a kutyát se rángassuk a pórázzal. Fontos, hogy kutyánk szeresse a pórázt, ne elmeneküljön, ha meglátja (kutyájukat kergető gazdik a parkban…), hanem érezze, hogy jó dolog a mi közelségünkben lenni pórázon is. Ezt mind meg kell tanítani kedvencünknek, nem fogja magától tudni.

Fontos, hogy a póráz nem helyettesítheti a kutyánkkal kialakított bizalmi kapcsolatot. Ha csak és kizárólag pórázzal tudjuk irányítani ebünket, akkor nem jó úton járunk.

Pórázhúzás: Miért húznak a kutyák a pórázon?

1. MŰKÖDIK!
A kutya azért húz pórázon, mert működik, eljut oda, ahova menni akar. Nagyon okosan csinálják, amit kipróbáltak, és működik, azt fogják csinálni a jövőben is. Pontosan ezen az elven alapul pozitív megerősítéses tanításuk is. Szóval, akkor mi tanítottuk meg őket húzni? Ha egyszer is hagytuk, hogy pórázt húzva jusson el bárhova, akkor a válasz: Igen.

2. Gyorsabbak, mint mi
Egyszerűen gyorsabbak… Nekik csigalassúságnak tűnhet a mi sebességünk.

3. Nincs levezetve az energiája
Amíg teng a kutyában az energia nem várhatjuk el tőle, hogy szépen tudjon sétálni. Hazafelé menet minden egyszerűbb, még a legvirgoncabb kutyus is laza pórázon közlekedik. Ez sem azt jelenti, hogy odafele hagyjuk húzni, visszafele meg élvezzük a sétát…

4. Túl nagy ingerkörnyezet
A kutyák rettenetesen kíváncsiak. Minden érdekli őket, a levelek susogásától kezdve a szálló madarakig. Ha mi nem vagyunk nekik elég érdekesek, akkor nem fognak figyelni. Meg kell tanítanunk nekik, hogy érdemes figyelni a gazdira. Alkalmazzunk különféle jutalmakat a séta alatt, jutalomfalatot, játékot, vagy egyszerűen csak engedélyezzük, hogy megszagolják a következő fát. Amíg nem jutottunk el addig, hogy tudjanak ránk figyelni, addig alacsony ingerkörnyezetben kell gyakorolni a sétát is.

5. Nincsenek tanítva
A laza pórázon sétálás nem egy megszokott viselkedése a kutyáknak. Ha azt akarjuk, hogy szépen tudjanak sétálni meg kell nekik tanítani. Következetesség és türelem a kulcsszó itt is.

6. Nem megfelelő eszközöket használunk
Ha sétálni tanítjuk a kutyánkat, azt ne szabványos húzóhámmal tegyük, mert az pont arra van, hogy húzzon benne a kutya. Húzás ellen ajánlják a fejhámot (halti), illetve létezik egy elől csatolós sétáltató hám, ami szintén megkönnyíti a sétát (mi ezt ajánljuk!). Ne feledkezzük meg arról, hogy bármit is használunk, a kutyának meg kell tanítanunk a sétát! Az eszközök csak megkönnyítik a dolgunkat.

Hogy tanítsuk meg a kutyát sétálni? 

Legelőször is meg kell tanítanunk neki, hogy a legcsodálatosabb hely a világon mellettünk van, minden igazán jó dolog a környezetünkben történik. Becsatlakoztatjuk magunkra kedvencünket, méghozzá úgy, hogy figyeljük őt, és ha ránk néz megdicsérjük és megjutalmazzuk (klikkerrel a legkönnyebb). Nagyon hamar meg fogjuk látni, hogy kutyusunk egyre közelebb kerül hozzánk és figyel ránk. Figyeljünk oda, hogy azon az oldalunkon kapja a megerősítést, ahol sétáltatni szeretnénk majd. Ha már beállt arra az oldalra, tegyünk lépéseket, ha a környékünkön van, és követ, akkor mehet neki a jutalom. Ezt először otthon, minimális ingerkörnyezetben kezdjük el, majd fokozatosan növeljük a zavaró tényezőket.
Ennek tanítása alatt sem kell megvonni kutyusunktól a sétát, de be kell tartanunk pár szabályt, hogy minden rendben működjön.

- Sose hagyjuk, hogy húzzon a kutya! Feszes póráz = nem megyünk tovább arra.
- Erősítsük meg azt a viselkedést, amit szeretnénk látni!

Ha megpróbál húzni a kutya, akkor meg kell állni, és meg kell várni, míg ellazítja a pórázt és visszatekint ránk/visszajön mellénk. A tanulási folyamat elején azt a viselkedést erősítsük meg, hogy visszanézett ránk (utána fokozatosan: visszajön mellénk, illetve laza pórázon sétál). Figyeljünk rá, hogy a jutalmat a közvetlen közelünkben kapja meg. Ha visszajött mellénk, folytathatjuk a sétát. Másik verzió, ha próbál húzni, akkor irányt kell változtatni. 

Legyünk következetesek és türelmesek! Ne haragudjunk a kutyára azért, mert olyat nem tud, amit még nem tanítottunk meg neki!

Fontos azt is megjegyezni, hogy a sétának élvezetesnek kell lennie mind embernek, mind kutyának egyaránt. Tudnunk kell, mit találnak élvezetesnek, és azokat a dolgokat felhasználni arra, hogy megerősítsük a szép sétát. Pl.: ismerőshöz csak laza pórázon juthat el, a kedvenc parkjába csak laza pórázon mehet…stb.

Nálunk, az egyetlen szabály van a séta alatt: nem húzhatja a pórázt. Szimatolhat, nézelődhet, lehet előttem, mögöttem, bármelyik oldalamon. Bizonyos időközönként automatikusan „becsekkol” (felnéz rám), és az irányváltásokat is jól érzékeli (nem kell a pórázzal jelezni, hogy másfelé megyünk). Ha a helyzet megkívánja, mondjuk úton kelünk át, akkor behívom láb mellé. Így mindkettőnknek öröm a séta.





Hasznos oldalak:

angol:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése